Premiile Oscar

Premiile Academiei(Oscar) sunt principalele premii naţionale de film din Statele Unite ale Americii. 

Statueta Oscar a fost proiectată de către Cedric Gibbons şi sculptată la Los Angeles de către George Stanley. Fiecare statuetă este facută din aliaj de nichel, argint şi suflată cu aur de 24 de karate şi este produsă de către compania R.S.Owens dinn Chicago. Dimensiunile ei sunt de 34,5 cm inălţime şi cantăreşte 3,8 kg. Statueta reprezintă un cavaler care ţine in faţa corpului o sabie şi stă pe o rolă de film. Pe rola de film sunt cinci spiţe, semnificand cele cinci ramuri iniţiale ale Academiei: actori, şcenarişti, regizori, producători şi tehnicieni.

De unde vine denumirea de Oscar, de la cine şi-a căpătat numele nu se ştie sigur. Cea mai răspandită poveste este că Margaret Herrick, o angajată a Academiei, şi mai apoi director executiv, a remarcat că statueta seamănă foarte bine cu unchiul ei Oscar, şi astfel membrii academiei au inceput să o numească aşa. Oricare ar fi adevărata origine a numelui, este foarte clar că el a fost folosit in public pentru prima dată de către Walt Disney la un discurs de acceptare al premiului in acel an. Deşi jurnaliştii foloseau cu frecvenţă porecla statuetei prin 1930, abia din 1939 Academia a folosit in mod oficial numele de Oscar. 
Ceremoniile de decernare a premiului au fost ţinute de cele mai multe ori la Dorothy Chandler Pavilion şi la Pantages Theatre, dar cel mai cunoscut loc rămane Los Angeles Shrine Auditorium. Fiecare ceremonie este denumită după anul in care au fost produse filmele premiate, astfel, in Martie 1997 au fost decernate premiile academiei pentru anul 1996. Din 2001, 88 de ţări au participat la secţiunea film străin cu cel puţin cate un film.
Reguli la Oscar:

1. Cu excepţia filmelor de animaţie şi a filmelor străine orice film se poate califica in cursa pentru Oscar. El trebuie să aibă cel puţin şapte zile in care să ruleze intr-unul din cinematografele din Los Angeles in anul cu pricina. Trebuie să aibă peste 40 minute şi să fie pe role de film de 35 mm, 70 mm sau să fie intr-un format digital acceptabil.
2. Filmele care au premiera sau distribuirea in orice alt fel decat pe ecranul unui cinematograf nu pot fi considerate pentru a intra in cursa Oscarurilor in nici o categorie.

Filmele de animaţie :

1. Se acordă premiul doar in cazul in care 8 sau mai multe filme de animaţie sunt lansate in anul luat in discuţie. Dacă sunt lansate intre 8 şi 15 filme, un maxim de 3 pot fi nominalizate. Dacă numărul lor trece de cifra 16, atunci pot fi nominalizate 5 filme de animaţie.


Pentru a fi luat in considerare, un film de animaţie trebuie să aibă cel puţin 70 minute, să conţină animaţie primară(cu creionul pe hartie) şi să indeplinească toate regulile stabilite anual de Academie. Filmele pot folosi orice tip de animaţie: de celulă, pe computer, modelare sau orice altă metodă cunoscută.
Oscarul va fi inmanat acelei persoane care şi-a adus cel mai mult contribuţia la realizarea filmului, statueta fiind acceptată in numele intregii echipe. Sub nici o formă nu vor fi mai mult de două statuete acordate la această secţiune.


Filmele de la categoria animaţie se pot califica şi pentru alte premii, incluzand cel mai bun film, dacă intrunesc criteriile acestei categorii. 

Filmul Străin :

Fiecare ţară este invitată să prezinte cel mai bun film al anului pentru a fi luat in considerare de către Academie. Selecţia acestora este făcută din jurii ale ţărilor respective. Numai un film, care nu trebuie să fi fost lansat la Los Angeles in prealabil, este acceptat din fiecare ţară. Filmul trebuie să fie rulat timp de 7 zile in cinematografele din ţara respectivă şi trebuie să fie produs cu dialog in limba ţării din care provine. 
Filmele din categoria aceasta se pot califica şi pentru alte premii atata timp cat indeplinesc prevederile acelor categorii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu